Vill du uppleva ett nytt land, en ny kultur och möta nya människor?

Pluggar du till socionom/läkare/sjuksköterska/behandslingspedagog eller liknande? Vill du göra något viktigt och givande?

Är du nyfiken på Sydafrika? Vill du bara komma bort från Sverige, göra något nytt?

Southern Ambition Africa erbjuder ett spännande och roligt sätt att se Kapstaden och samtidigt kan du göra något viktigt. Välj på olika projekt inom olika områden; Barnhem, HIV-projekt, soppkök, härbärge, skola, kvinnocenter, sportprojekt, djurprojekt m.m.. Hjälp oss att hjälpa!

kontakt: tania@southernambitionafrica.com, alexandra@southernambitionafrica.com, lovisa@southernambitionafrica.com

fredag 1 mars 2013

Aktuella Projekt för volontärer


Youth Solutions:
Youth Solutions är en organisation som jobbar med unga hemlösa män.
Organisationen startades av John Philmon 2010 och han har jobbat med hemlösa i Kapstaden i 10 års tid. För två år sedan blev han trött på att de flesta härbärgen och soppkök bara hjälper för stunden men de gör ingenting långsiktigt för att faktiskt få människor att vilja lämna livet på gatan på riktigt.
De flesta på härbärget är runt 20 år och försöker ta sig bort från livet på gatan.  De bor, ca 15 stycken, i ett stort gemensamt rum strax utanför centrum. Här får de stanna så länge de sköter sig bra, visar att de vill komma framåt. De söker jobb och så fort de hittar ett jobb får de betala en liten summa för att stanna, men de får stanna helt säkert tills den dag de kommit mer i ordning och hittat eget boende.

Någon kväll varannan vecka åker John till centrum, på kvällstid och besöker de som fortfarande bor på gatan och tar med sig lite mat och dryck. Detta är i förebyggande syfte, för att försöka visa att han finns och hitta de som är redo att ta steget från livet gå gatan. Du som volontär får självklart följa med på detta.

Youth Solutions jobbar även en hel del ute i en väldigt fattig kåkstad som heter Phumlani. Hit åker John med volontärer plus de på härbärget som inte hittat ett jobb ännu. Olika event anordnas och det finns även ett näraliggande dagis som besöks regelbundet.

Vad du som volontär/student kan förvänta dig att få göra:
På härbärget brukar det mest handla om praktiska saker, bygga, måla, gräva, plantera. Få ordning på lokalerna, tillsammans med de som bor där såklart. När ni åker till kåkstaden så är det mycket att leka med barnen, köpa med frukt och dryck, finnas där och visa att man bryr sig.  I det stora hela är det att finnas, lyssna, prata, försöka förstå och hjälpa till med vardagliga saker som gör att människorna du jobbar med få hopp om att det finns en framtid! Det betyder mer än man kan tro.Soppkök i Kapstaden
En kyrka i Kapstaden driver sedan länge tillbaka ett soppkök i centrala Kapstaden. Hit kommer ca 200-300 hemlösa/fattiga varje dag för att vila upp sig, köpa billig mat eller bara komma bort från deras tuffa vardag för en stund. Soppa och bröd serveras och vid större högtider anordnas mer speciell mat (påsk, jul bland annat).

Vad du som volontär/student kan förvänta dig att få göra:
Huvudsysslan är att servera maten, kön är ofta lång och många väntar på att få mat. Du kommer tillsammans med kökspersonalen att servera, laga och plocka undan maten. Vid sidan om kommer du ha tid att prata med och lära känna de som besöker soppköket. Det finns även möjlighet för dig, att på eget bevåg, anordna t.ex workshops. Lokalen är stor och kan användas till mycket, om du är kreativ.


Primary School
Primary School är en låg och mellanstadieskola som ligger i en förort till Kapstaden; Bridgetown. Det är ca 15 min bilväg dit. Bridgetown är ett område med mycket sociala problem, så som droger, våld och arbetslöshet.  Dock är skolan en av de bästa och jobbar med många olika teman så som dans, musik, teater, konst osv. Här kommer du möta barn med väldigt olika bakgrund men i en miljö som de känner sig säkra i.

Vad du som volontär/student kan förvänta dig att få göra:
Du kommer vara väldigt involverad i skolans arbete och vara självständig till den grad du själv känner att du klarar. Du är välkommen att starta egna projekt, så som musikgrupper eller teatergrupper. Du kan själv välja vilken åldersgrupp du vill jobba med och vilket/vilka ämnen.

Educare Centre
Detta är en förskola i Mowbray, Kapstaden.
90 barn mellan 3 månader och 5 år gamla är placerade här.
De har även öppet på helger och lov för de barn som behöver tillsyn.

Teman som förskolan jobbar med:
Datalektioner för de äldsta barnen
Karate för barnen från 3 år och uppåt
Danslektioner
Lek med Boll
  
Vad du som volontär/student kan förvänta dig att få göra:
Du kommer välja vilken åldersgrupp du vill jobba med och kommer vara en extra hand för den lärare som har hand om gruppen.

Barnhem
Vi jobbar med ett flertal barnhem runtom i Kapstaden.

Vad du som volontär kan förvänta dig att få göra:
Du kommer vara en extra hand, ta hand om barnen. Mata, leka med, hjälpa med läxor osv.Vi har fler projekt som vi i nuläget håller på att bygga upp en relation med. Mer info kommer snart! 

info: tania@southernambitionafrica.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar